Maart 2015 - Waterproject en meer

Money Money Money

Waterproject

Gerealiseerd door sponsoring van de Godfried Bomansschool en Recycling 's-Gravenzande.

Bij aankomst in Gambia hebben wij eerst het sponsorgeld omgewisseld in Dalasi. Dit kostte wel even tijd want de omwisselbureau’s hebben geen geldtelmachines. Vervolgens zijn we naar de bank gegaan om alles op onze Gambiaanse bankrekening te zetten totdat de overdracht zou plaatsvinden.

Uw ID aub

Bij de watermaatschappij Nawec moesten er kopietjes van de identiteitskaarten en eigendomsbewijzen van eigenaars van de compounds inleveren alvorens we de watertaps konden bestellen.

We hebben totaal 9 watertaps besteld voor het District Bundung Six Junction Mauritanie Ward. Hiervan kunnen in totaal ongeveer 4500 mensen gebruik maken van vers water en hoeven ze niet meer het water uit de putten te halen. De eigenaars van de compounds waar de watertaps worden geplaatst (in de aangewezen wijken) zijn verantwoordelijk voor de watertaps, zoals onderhoud e.d. en zullen te allen tijde de bewoners van deze wijken in gelegenheid moeten stellen om water te tappen.

Voor de watertap

 

Tijdens de meeting met afgevaardigden van de betreffende wijken (die voorzien worden van watertaps) zijn de aankoopbewijzen en het benodigde geld ad € 2550,00 overhandigd. De rekeningen zijn vervolgens betaald aan Nawec (zie stortingsbewijzen). Komende weken zullen de watertaps geplaatst worden.

Geld voor tap

Maalmachines

Van het sponsorgeld van onze vaste sponsors hebben wij voor € 450,00 10 pindamaalmachines en 10 vleesmaalmachines kunnen kopen. Deze zijn per set verdeeld onder 5 vrouwengroepen, 4 jeugdorganisaties in het District Bundung Six Junction Mauritanie Ward en een set voor Batelling. Normaal worden de pinda’s op de ouderwetse manier gestampt of men gaat naar de markt om daar tegen betaling de pinda’s te laten malen en dat geldt ook voor het vlees. Nu is dit niet meer nodig en kunnen ze zelf aan het werk en hiermee inkomsten genereren.

Vleesmachine

Tijdens de overhandiging was er een afgevaardigde aanwezig van het Ministerie van Gezondheid. Deze heeft aan de mensen uitgelegd hoe om te gaan met de hygiëne zoals het gebruik o.a. van mutsen, handschoenen en schone werktafels.

Ter informatie: de maaltijden in Gambia worden grotendeels bewerkt met pindasaus.

Pindasaus
Megafoon

Megafoon

Tijdens bijeenkomsten wordt eigenlijk alles omgeroepen via een megafoon. Aangezien de huidige niet meer werkte hebben wij de vrouwengroepen een nieuwe megafoon geschonken.

School Batelling

Gaten

De school is dringend aan renovatie toe. In januari j.l. hebben zij al nieuwe schoolitems mogen ontvangen en nu hebben wij € 600,00 ter beschikking gesteld voor cement om de gaten op te vullen en ook om de veranda rondom de school te renoveren. De veranda zit vol gaten en de kinderen lopen nu voetletsel op vanwege het stoten tegen de afgebrokkelde stukken.

De kinderen lopen daar nog steeds op blote voeten of versleten teenslippers. Als de gaten zijn opgevuld en de veranda weer geëgaliseerd is zal de school opnieuw geverfd worden.

Health Centre

Drogisterij De Vergulde Gaper uit Monster heeft net zoals de vorige keren medicijnen ter beschikking gesteld o.a. paracetamol en ibuprofen. Deze medicijnen worden voor een lage prijs verkocht aan de bewoners en met de opbrengst hiervan kan het nodige aangeschaft worden voor het Health Centre.

Medicijnen

ACIP, de stichting in Gambia waar wij mee samen werken, heeft een bloeddrukmeter ter beschikking gesteld. Voor de metingen betalen de bewoners ook een heel klein bedrag, zodat er batterijen gekocht kunnen worden.

Op dit moment is Fatou, bewoonster van Batelling, op onze kosten in opleiding voor verpleegkundige. Zij houdt inmiddels spreekuur in het Health Centre voor de bewoners van Batelling en de omliggende dorpen. Voordien moesten de mensen 7,5 km per ezelwagen rijden of lopen om bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis te komen.

Bloeddrukmeter

 

De docent van Fatou was ook aanwezig bij de uitreiking van de medicijnen en deelde ons mede dat Fatou inmiddels enkele levens had gered door de juiste indicaties te stellen. Men is zeer tevreden over haar tot nu toe behaalde resultaten.

Verpleegkundigen en artsen van het ziekenhuis houden een paar keer per maand spreekuur in het Health Centre en zijn bijzonder blij dat wij deze mogelijkheid geschapen hebben.

Er ligt nu een verzoek voor een ambulance. Hoe we dit gaan realiseren zullen we nog exact uit moeten zoeken maar mede door sponsoring hebben we goede hoop dat het ons gaat lukken.

Hot News

Benefiet concert

Zondag 16 februari was er een benefiet concert waarvan de baten ten goede kwamen aan onze projecten in Gambia. Het werd een wervelend concert met stormachtige toejuichingen van "Dennis" en een opbrengst van € 251.00.

Ambulance aangekomen

Het Team Narrus is, samen met de andere teams, aangekomen in Banjul, de hoofdstad van Gambia.

Ambulance overgedragen

De ambulance voor Batelling is inmiddels aangekomen, omgebouwd en op 2 november 2019 overgedragen. U leest er alles over in het verslag.

Projecten

De Stichting Muzikale Vrienden van Gambia heeft tot nu toe de volgende projecten ondersteund:

 • Vervoersvoorziening
 • Communicatie
 • Bananenplantage - Kubuneh
 • Culturele groep - Kubuneh
 • School - Bundung
 • Schoolkeuken - Kubuneh
 • EHBO-post - Batelling
 • School - Batelling
 • Water in Bundung Mauritania
Acties

Om fondsen te werven voor het werk van de stichting worden er regelmatig acties op touw gezet. Hieronder een overzicht.


Ook worden er door donateurs ideeën aangedragen.

Stichting

Inspiratiebron

Wat ik zag tijdens een reis naar Gambia werd de inspiratiebron om iets te doen voor de gemeenschap daar. Ik heb dat toen visueel gemaakt als mijn:

African Dream

Doelstelling

 • Helpen daar waar kan
 • Aanschaffen van hulpmiddelen
 • Kleine en overzichtelijke projecten
 • Samen met lokale vrijwilligers

Bestuur

Het bestuur bestaat uit:

 • Dianne van Wissen
 • Anton van Meerkerk
 • Hans van der Eijk

AVG

Ons privacy beleid leest u hier.

Webhosting gesponsord door Westland Hosting
Webdesign BJ Ruiterkamp