Updates

Verslagen

Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen bij de verschillende projecten van de Stichting Muzikale Vrienden van Gambia. U vindt hier verslagen van de stichting en haar donateurs van de persoonlijke bezoeken die zij hebben afgelegd in Gambia.

Ambulance Batelling

auto

 

Al een paar jaar werd aan Stichting Muzikale Vrienden gevraagd of er een mogelijkheid was om een ambulance te leveren voor Batelling. Dit dorp ligt in de Lower River Region, in het achterland dus.

Vervoer van zieken gaat daar via een kar met een ezel of achter op een motor, vastgebonden met een riem. Dit is zeker niet goed voor vrouwen die moeten bevallen en vaak gebeurde het dat zij onderweg een miskraam kregen. De afstand naar het ziekenhuis is ruim 6 km.

meer ...

Watertap in Tallinding.

Tap Bundung Six Junction

 

Op verzoek van MOV Monster heb ik een bezoek gebracht aan Tallinding alwaar wij een watertap geplaatst hebben iov MOV. Zoals ik al eerder vermeld heb in een verslag, wordt deze watertap door ongeveer 2000 mensen gebruikt.

1 watertap is te weinig voor dit dorp en daarom heeft MOV Monster besloten € 300,-- mee te geven voor een 2e watertap.

In dit dorp halen mensen hun water nog steeds uit waterputten. Dit water komt uit de rivier The Gambia. Het water van deze rivier is sterk vervuild en zeer slecht voor de gezondheid. Er zijn helaas geen andere mogelijkheden op dit moment. Wij gaan ons best doen om in de toekomst in dit dorp ook meerdere watertaps te plaatsen.

meer ...
Tap Bundung Six Junction

Drie watertaps in Tallinding, Bundung Borehole en Bundung Six Junction geopend.

Tijdens mijn verblijf in november mocht ik deze watertaps (die in juni gesponsord zijn) officieel openen. Zoals gebruikelijk gaat dit gepaard met een feestelijke meeting. Dankwoorden worden uitgesproken door de bewoners en de uitgenodigde notabelen. Bij de opening van de watertap bij Bundung Six Junction was dit keer zelfs de Burgemeester aanwezig.

meer ...
MOV

Drie nieuwe watertaps geschonken door MOV

Tijdens mijn bezoek mocht ik 3 watertaps aanbieden in Gambia ter waarde van € 710,-- geschonken door MOV. Ze zijn betaald en in bestelling. Foto’s van de watertaps volgen later zodra de materialen geleverd zijn en de taps zijn aangelegd. De bewoners en de omwonenden van de compounds waar de taps geplaatst zullen worden zijn inmiddels in kennis gesteld.

meer ...
opening

Officiële opening watertaps

Op 4 maart vond de officiële opening plaats van de 2 watertaps die geschonken zijn in november 2017.

Zoals altijd gaat dit gepaard met veel woorden van dank. Het festijn wordt gehouden op een kruising, waar iedereen bijeenkomt en die voor het verkeer tijdelijk is afgesloten. Daarna volgde er een bezoek aan de 2 compounds waar de taps geplaatst zijn.

meer ...
een nieuw dak

Batelling: school en eerstehulppost

Voordat wij naar Batelling vertrokken heb ik samen met een van de sponsors, Caecillia van Wijnsberghe, inkopen gedaan voor de school bij een groothandel in Gambia. Dit resulteerde in een grote hoeveel aan schoolmaterialen o.a. 75 puntenslijpers, 160 potloden, gummetjes, 75 linialen, krijtjes, 600 schriften en nog veel meer zoals op de foto’s te zien is. Hier kunnen ze zeker 1,5 jaar mee vooruit.

Op verzoek van de docenten hebben wij ook stoffen gekocht, zodat er nieuwe uniformen gemaakt kunnen worden. De huidige uniformen zijn totaal versleten en zelf heeft men geen geld hiervoor. Je zou zeggen dan maar geen uniformen, maar dit is nu eenmaal traditie in heel Gambia.

meer ...
een nieuw dak

Vorig jaar moesten wij melden dat de dependance van de school in Batelling onbruikbaar was geworden door storm schade aan het dak. In deze dependance was de bibliotheek en een leslokaal gevestigd. We hebben toen een bedrag van € 750,00 beschikbaar gesteld voor herstel. Inmiddels is het herstel voltooid en kan de dependance weer gebruikt worden.

meer ...
onthulling

Waterproject: Bundung Mauritanie Six Junction Ward en de 9 taps

zie ook het verslag van maart 2015

Tijdens dit bezoek zijn de watertaps waar wij vorig jaar geld voor hebben gegeven officieel opgeleverd. De bewoners van diverse wijken hebben het afgelopen jaar zelf hun eigen taps aangelegd onder toezicht van onze Gambiaanse stichting ACIP en Nawec het waterbedrijf. Daar het niet mogelijk was, gezien mijn korte verblijf, om iedere tap officieel over te dragen, had men 1 ceremonie georganiseerd op het terrein van De Garage in Bundung Mauritanie Six Junction Ward. Hierbij waren alle toezichthouders van de andere taps uitgenodigd en vele bewoners waren aanwezig. De blijdschap straalden van hun gezichten af. Alles ging heel formeel, vele sprekers, journalisten en de landelijke TV waren erbij. Vele dankwoorden werden er uitgesproken.

meer ...
Money Money Money

Waterproject

Gerealiseerd door sponsoring van de Godfried Bomansschool en Recycling 's-Gravenzande.

Bij aankomst in Gambia hebben wij eerst het sponsorgeld omgewisseld in Dalasi. Dit kostte wel even tijd want de omwisselbureau's hebben geen geldtelmachines. Vervolgens zijn we naar de bank gegaan om alles op onze Gambiaanse bankrekening te zetten totdat de overdracht zou plaatsvinden.

meer ...
Schoolspullen

In juli 2014 heb ik de Vierdaagse van Nijmegen gelopen: vier maal 50 km. Tijdens mijn loop-actie heb ik € 1.250,00 binnen gehaald.

Een gedeelte hiervan wilde ik voor het schooltje in Kiang Batelling gebruiken. Samen met Sulayman (contactpersoon in Gambia) en mijn man Johan van Wijnsberghe hebben wij in Gambia schoolspullen gekocht.

meer ...
Waterkraan

Op verzoek van onze Stichting ACIP in Gambia zijn we dit jaar gaan zoeken voor sponsors voor het waterproject in Bundung. Hier wordt nog steeds water uit putten gehaald die her en der verspreid staan. Men zou graag enkele watertaps hebben, hetgeen hygi뮩scher is en minder zwaar werk.

meer ...
Batelling

Onze reis naar Kiang Batelling was dit keer heel speciaal. We gingen het eindresultaat bewonderen van het Health Centre dat (met toezicht) door de bewoners van het dorp zelf gebouwd is.

meer ...
Inspectie

Op 10 april ben ik weer naar Gambia gegaan om te kijken hoe het er voor stond met de bouw van ons Health Centre in Batelling.

De bouw verloopt goed en het blijkt solider gebouwd te worden dan wij verwacht hadden. Ook de grootte van het gebouw verbaasde mij.

meer ...
Bouwtekening

In november 2012 zijn we gestart met het bouwen van de eerste hulppost in Batelling (Kiang Lower River Region). Dat dit noodzakelijk was kunt u zien op eerdere foto's.

Voordat ik in november mijn bezoek aan het dorp bracht waren de bewoners al begonnen met het maken van de bouwstenen. Schitterend om te zien als alle stenen liggen te drogen in de zon.

meer ...
Keuken aanvang bouw

Dankzij een donatie van de Pelgrimshoeve uit Zoetermeer konden we starten met een keuken voor de school in het dorp Kubuneh. Leerlingen zullen dan altijd verzekerd zijn van in ieder geval één maaltijd per dag. Ook zullen we medicijnen gaan leveren voor de school....

meer ...
Medicijnman met medicijnkast

Dank zij een donatie van 100 euro van MOV Monster heeft onze stichting in april het volgende ondernomen:

In Gambia hebben we een timmerman in Bundung een medicijnkast laten bouwen voor het "ziekenhuisje" in Kiang. Ziekenhuis kan je het eigenlijk niet noemen, het is een oud huisje met 2 kamers en een tafel en een bankje. Medicijnen en verband waren er niet.

meer ...
Tros bananen

Kubuneh - Na een overweldigend ontvangst bij het binnenkomen in Kubuneh zijn we onder begeleiding van de Musical Friends of Kubuneh en dansende en zingende vrouwen lopend naar de Founderswoning gegaan. Daar werden we ontvangen door de Imam en de Aikalo. Vervolgens zijn we naar de bananentuin gelopen. De tuin lag er schitterend bij. De bananenbomen waren vol trossen bananen.

Na het bezoeken van de tuin zijn we naar de meetingplaats gegaan en daar volgde het volgende welkom door de dorpsoudsten en het team van Kubuneh die het hele project daar onder controle houdt. Nadat de sprekers hun verslag hadden gedaan van de afgelopen periode kwamen zij met hun *verrassing*.

meer ...
Waterput

Het werd weer eens tijd om te gaan kijken hoe het met de Bananenplantage ging, dus op 3 december richting Gambia.
Tijdens mijn 1e bezoek aan Kubuneh, bleken de 3 waterputten ingestort te zijn tijdens het afgelopen regenseizoen. Het water in de putten was minimaal. Er moest worden gezocht naar nieuwe oplossingen. Zo besloten we een van de putten te voorzien van een wand van cement en een waterpomp.

meer ...

In augustus hoorde ik via via dat een dame uit Brabant naar Senegal zou gaan. Zij heeft daar een aantal projecten. Om in Senegal te komen moet men vliegen op Banjul (Gambia).

meer ...

Bij aankomst in Gambia heb ik nogal wat problemen gehad op het vliegveld in Banjul. In Nederland verliep alles gladjes, geen enkel probleem. Tijdens het scannen in Banjul ontdekte men elektronica (mobieltjes) in mijn koffer en ja hoor, ik werd aangehouden en zou niet door mogen zonder eerst tax betaald te hebben. Ik heb op een nette manier geprobeerd uit te leggen wat de bedoeling was van deze mobieltjes die ik bij mij had, maar geen enkel pardon van de heren. Men wilde dat ik ruim 200 euro zou betalen voor het invoeren van deze *Merchandising*.

meer ...
Oranje Jeep

Het eerste project is gerealiseerd!!!
Op 22 november jl. kocht Dianne van Wissen, voorzitter van de Stichting Muzikale Vrienden van Gambia een Jeep Cherokee op de veiling in Bakau te Gambia. De Jeep was een gift van genoemde stichting aan de vrijwilligers van de Association Local Self Reliance (ALSRE thans ACIP).

meer ...
Tekenen bij de notaris

Op 16 juni 2008, was het dan zover. Om 16.00 uur is de akte van oprichting getekend bij notariskantoor Westland Partners in Naaldwijk. Dit notariskantoor heeft alles geheel kosteloos gedaan.

meer ...

Opgepropt met 24 mensen in een oud gedeukt busje(s) ben ik tenslotte, na 4 x overstappen en een levensgevaarlijke rit (naar mijn begrippen) toch op de plaats van bestemming gekomen na ongeveer 2 uur. Ik heb nog mazzel gehad, vaak moeten de mensen uren lopen om thuis te komen.

meer ...

Het land waar ik een deel van mij hart heb gelaten
De straten vol armoe, sommige krotten verlaten
Kinderen rennend achter auto’s aan, gillend om snoep
Langs de weg niets anders dan troep.

meer ...
Hot News

Benefiet concert

Zondag 16 februari was er een benefiet concert waarvan de baten ten goede kwamen aan onze projecten in Gambia. Het werd een wervelend concert met stormachtige toejuichingen van "Dennis" en een opbrengst van € 251.00.

Ambulance aangekomen

Het Team Narrus is, samen met de andere teams, aangekomen in Banjul, de hoofdstad van Gambia.

Ambulance overgedragen

De ambulance voor Batelling is inmiddels aangekomen, omgebouwd en op 2 november 2019 overgedragen. U leest er alles over in het verslag.

Projecten

De Stichting Muzikale Vrienden van Gambia heeft tot nu toe de volgende projecten ondersteund:

 • Vervoersvoorziening
 • Communicatie
 • Bananenplantage - Kubuneh
 • Culturele groep - Kubuneh
 • School - Bundung
 • Schoolkeuken - Kubuneh
 • EHBO-post - Batelling
 • School - Batelling
 • Water in Bundung Mauritania
Acties

Om fondsen te werven voor het werk van de stichting worden er regelmatig acties op touw gezet. Hieronder een overzicht.


Ook worden er door donateurs ideeën aangedragen.

Stichting

Inspiratiebron

Wat ik zag tijdens een reis naar Gambia werd de inspiratiebron om iets te doen voor de gemeenschap daar. Ik heb dat toen visueel gemaakt als mijn:

African Dream

Doelstelling

 • Helpen daar waar kan
 • Aanschaffen van hulpmiddelen
 • Kleine en overzichtelijke projecten
 • Samen met lokale vrijwilligers

Bestuur

Het bestuur bestaat uit:

 • Dianne van Wissen
 • Anton van Meerkerk
 • Hans van der Eijk

AVG

Ons privacy beleid leest u hier.

Webhosting gesponsord door Westland Hosting
Webdesign BJ Ruiterkamp